sunnuntai 5. elokuuta 2012

Rupisia riimejä: Naisten sauna


Tämän laulun innoituksena oli  mestari Tofan Nuijasodassa järjestämä miesonnisauna hemmotteluhoitoineen. Saunassa keskustelimme muunmuassa siitä, miksi Suomessa on loppujen lopuksi niin vähän saunalauluja

.Kalenda Maya on yksi henkilökohtaisia suosikkejani keskiaikaisista sävelmistä. Jälleen kerran siinä on sama ongelma, kukaan ei ikinä muista sen oksitaaninkielisiä sanoja muutamaa riimiä pidemmälle.Ensimmäisen kerran ajattelin jo kymmenen vuotta sitten ajattelin, että tämä melodia ansaitsisi hempeät, kepeät ja hauskat suomenkieliset sanat. Laulun poljento oikein innostaa riimittelemään säkeistön toisensa perään. 

 Tämän laulun riimittelyä aloitin junassa matkalla Nuijasta eteenpäin lomamatkakierroksellani melkoisen väsymytilan kourissa. Pieni väsymys on hyvä, silloin jättää turhan itsekritiikin hsttuhyllylle. Sen jälkeen sanoja on viilattu kerta toisensa jälkeen ja ärsytetty naapureita epävireisellä hoilotuksella. Kerran myös lauloin innoissani maauimalan saunassa vahingossa suureen ääneen: "kun päädyn lempeeseen löylyyn ja isken hävyn laudemäntyyn..." Sisään juuri tullut vesijuoksumummojen ryhmä katsoi minua jotenkin omituisesti...

Kohdatkoon tämä kyhäelmä siis paljon laulajia Aarnimetsän pitosaleissa ja eritoten saunojen pukuhuoneissa ja lauteilla.

 Naisten sauna 

(Kalenda Maya)


Yks juttu aina on lauantaina meillä täällä naisten sauna. Ei huolet paina nyt lauantaina, kun kaukana on riita kauna. Kun päädyn lempeeseen löylyyn ja isken hävyn laudemäntyyn, siihen ”tyydyn saan nyt kylvyn ja nautin iloista höyryn. ”

Neuvon, että kiukaalle vettä kun jo heittää, niin saapi  siitä lämmikettä. Nosta jo kättä, jotta löylyn heittää ja lämmön kiuas meille keittää.  Ylhäältä löydät vesikipon ja sieltä siihen löylynapon.  Ihan ” huimaa, miten kuumaa.  Tää on jo melkein julmaa. ”

Me vihdalla, nyt lauteilla koitamme toistamme hakkailla, katajalla näin nuorella hipiäämme läimiskellä.  Se saattaa hiukan poltella, kun vihdotaan me nokkosella. Siis ”selkää. Älä pelkää, se riemua on pelkkää. ”

Annan teille neuvon hempeen, laitatte jaloille hauteen lempeen.  Autuuden saatte siitä tunteen, kun levitätte suolavoiteen. Tai hyppäätte suoraan järveen, kesälläkin lähes hyiseen.  ”syvänlaiseen, kuohuvaiseen kuitenkin suomalaiseen.”

Ovi ompi kiinni ja tuoksu fiini, minttu, ruusu, rosmariini.  Käy sieraimiini jo parfyymini ja helmeileepi kuohuviini.  Nyt suola sekä appelsiini, arvokas tuo parafiini ja ”voiteet sekä hauteet, ne hienot tuovat tunteet.”

 Nyt annan teille vielä ohjeen.  Lanteille laitatte jo pyyhkeen, pellavapalttinasta järeen ja taitatte nyt kääreen. Sen kiedotte käärinliinaks, ei kuitenkaan liian tiukaks, et ois ”piinaks ei mukavaks, vaan jotta tulet kuivaks.”

Vielä neuvoksi, saunapalaksi ottakaa aina aniskeksi. Puheissa seksi, kuka sen taas keksi vitsiemme aiheeksi. Kuka jutun nyt aloitti, samalla vitsikilvan voitti, ”hauskuuttaa meitä koittaa ja naurut kirvoittaa?”

Ne, jotka eivät ihanaa melodiaa  ennestään tunne, voivat hapuilla sopivia säveliä esim. tämän videon tahtiin.

Ei kommentteja: