tiistai 15. heinäkuuta 2008

Leipää vaikka koko kylälle

Leivoin Nuijsotaa varten evääksi leipää Keskiajan keittiön salaisuudet -kirjan mukaan. Vaalean sahramileivän resepti ei kaiketi perustu mihinkään alkuperäiseen reseptilähteeseen. Resepti on aika iso ja osa näistä leivistä menee kyllä pakkaseen tulevia käyttötarkoituksia varten.

Rikkaan sahraminisut
500 g vehnäjauhoja
500 g spelttijauhoja
500g voita
1 dl sokeria
suolaa
sahramia
4 tl leivinjauhetta
0.5 l vettä
makeaan versioon lisäksi
1 dl sokeria
200 g sulatettua voita

Tein tuon makeamman version ja lisäsin siihen vielä hyppysellisen saman kirjan reseptillä erästä piirakkaa varten joskus valmistamaani maustesokeria. Kuivat aineet sekoitetaan ja nypitään voi niiden sekaan ja sitten lisätään vesi. Tuolla ohjeella taikinasta tuli todella löysää ikään kuin puuroa ja jouduin lisäämään taikinaan jauhoja vielä noin 5 dl, että se oli edes jotenkin muotoiltavissa. Veden määrä vaikuttaa kyllä reseptissä aika isolta muihin aineisiin nähden. Ehkäpä sitä voisikin mahdollisella seuraavalla kerralla pienentää. Muotoilin taikinasta kämmenenkokoisia pari senttiä paksuja läpysköjä. Ohje sanoi uunin lämpötilaksi 250 - 300-astetta ja paistoajasta se ei kertonut mitään. Päädyinkin paistamaan omat läpyskäni 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Lopputuloksena oli aika perus vaalea mausteinen keskiaikapulla, sellainen leivän ja makean leivonnaisen välimuoto. Maustui ihan hyvälle marjahillokkeen kanssa, mutta mikäpä ei olisimaistunut tuommoisella voi- ja sokerimäärillä varustettuna.Ei kommentteja: