torstai 2. helmikuuta 2012

Gythan kyökkilaboratoriossa
Nyt minulla on viimein lähes unelmieni keittiö. Se on omistettu kokonaan kokeelliselle kokkaukselle ja keittokirjoille. Olenkin jo nimennyt sen Gythan kyökkilaboratorioksi.


Keittiössä on samassa tilassa sekä työpöytä että ruokapöytä. Työpöytä on 1920-luvun Bilnäs, jonka isäni sai eläkeellejäämislahjaksi työnantajaltaan Kankaan paperitehtaalta. Se on somistanut aikoinaan Jyväskylässä tehtaan konttoria.Nyt sen pöytälevyllä asustavat keittokirjat, tulostin ja muistiinpanovälineet. Tässä on laboratorion suunnitteluosasto.


Laboratorion laaduntarkkailuosaston muodostaa puolestaan pöytäryhmä, jonka sain lahjaksi sukutilaltamme Koskenpäältä tähän asuntoon. Se on tehty mummolleni vuonna 1934 häälahjaksi, kun hän avioitui ensimmäisen kerran.Laboratorion tarvikevaraston muodostaa puolestaan 1950-luvun kirjavitriini, joka on perintöä toiselta isoäidiltäni. Se on tunnettu aina perhepiirissä nimellä kulttuurikodin kirjahylly.

Nimitys johtuu siitä, että se myytiin aikoinaan täynnä kauppiaan sopivaksi valikoimaa kirjallisuutta. Osa kirjahyllyn mukana tulleista klassikkokirjoista on kulkeutunut aikanaan minulle. Nyt siinä asustavat tosin kirjojen sijaan astiat, alinta tasoa lukuun ottamatta.Olen saanut keittiöön ihanasti vanhaa henkeä. Ennen kaikkia keittokirjat pääsevät nyt paremmin esille ja niiden selailu helpottuu. Kyllä täällä nyt kelpaa juonia uusia keitoksia.


Mitäs täällä on sitten juonittu jo tähänmennessä? Suuremmat projektit ovat vielä kaukaisuudessa, mutta tänään tein piirakkaa juuri muuttaneen työttömän kukkarolle sopivista aineista.


Inspiraation saneli lähinnä se, mitä sattui kaapista löytymään. Tästä olisi tullut vielä parempaa, jos päälle olisi ollut vielä juustoa ja vaikka purjoa. Mutta hyvää arkiruokaa piiraasta tuli silti.Työttömän piirakka

Pohja:

2 dl ruishiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

ripaus vettä

2 dl rypsiöljyä


Täyte:

purkki tonnikalaa

paprika

2 kanan

munaa

2 dl ruokakermaa

runsaasti oreganoa

ripaus valkopippuria

ripausmuskottipähkinää

ripaus kuivattua minttua


Nypi taikinan ainekset ja levitä uunivuokaan. Asettele pohjalle tonnikala ja pilkottu paprika. Sekoita munamaidon ainekset pienessä kulhossa ja levitä päälle. Paista 200-asteessa noin 30-40 minuuttia.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää kodikkaalta :)

- helgi -