lauantai 24. marraskuuta 2012

Hauhon Härkälinnassa


Viime viikonloppuna olin Viikinkiajan laiva Sotkan porukan kanssa Härkälinnassa. Se oli oikein mukava ja tunnelmallinen viikonloppu. 

Härkälinna on ensinnäkin paikkana todella upea – puinen linnavarustus, joka on rakennettu alun perin Suuri Seikkailu -sarjan kuvauspaikaksi. Samalla se on myös vuokramökki moderneine mukavuuksineen. Silti sisätilat olivat paljon hienommat, kun osasin etukäteen kuvitella.  Rupesin heti haaveilemaan minkä tyylisen sca-tapahtuman haluaisin paikassa joskus järjestää. Härkälinnassa viime vuonna kuvatun videon voi katsoa täällä

Yksi viikonlopun tunnelmallisuuden ratkaiseva tekijä olikin se, miten Härkalinnassa kaikki toiminnot ovat samassa tilassa. Pitkä pöytä sijaitsee keskellä aulaa, jonka sivustalla on rivi sänkylavitsoja ja ylhäällä parvella on vielä lisää nukkumatilaa. 

 Aikataulu oli rento ja noudatti omaa Härkälinnan rytmiä. En muista milloin olen viimeksi ollut tapahtumassa niin, että en ole katsonut kelloa kertaakaan viikonlopun aikana. Koska porukkamme oli pieni, ei ollut tarvetta turhalle pingotukselle tai etukäteen suunnitellulle ohjelmalle. 

Toinen tekijä oli ihmiset. Oli virkistävää olla tapahtumassa, jossa oli ihmisiä eri seuroista. Kullakin oli omat näkökulmansa keskiaikaan, mutta silti yhdessä käytiin hyviä ja rakentavia keskusteluja eri aiheista. En muista hetkeen, että tapahtumissa olisi puhuttu niin paljon historiasta itsestään. Helposti keskiaikaharrastajat käpertyvät vain omiin seuroihinsa ja alkavat kehittää kaikenlaisia ennakkoluuloja toisistaan. Oli siis hyvä huomata, että olemme loppujen lopuksi samanlaisia eri seuroista ja seurojen painotuseroista riippumatta. 

Oli myös mukavaa viettää viikonloppu seurassa, joka muuten oli kovasti taistelijavoittoista.  Sain kuunnella taistelusta kiinnostuneiden juttuja ja tajuta, että sotaintoilu ei sinänsä eroa meidän käsityöharrastajien pukuintoilusta mitenkään. 

Muut menivät lauantaina alas kentälle kokeilemaan Härkälinnan sotalaitteita, ampumaan jousella ja miekkailemaan, mutta minä jäin sisälle kerimään pellavavyyhtiäni. Se kestikin sitten koko päivän, enkä päässyt kuin puoleenväliin vyyhtiä. Vyyhti vain sotkeutui lisää koko ajan. Mutta joka tapauksessa kerin vyyhtiäni ja huolehdin tulisijasta samalla kuin pöydän toisessa päässä puhuttiin sotajuttuja. Aika konservatiiviset sukupuoliroolit siis…

 No okei kyllähän Härkälinnassa myös kokoustettiin ensi talven ja kesän toiminnasta. Sotka  on ensi kesän vielä Turussa, joten merille pääsee seuraavanakin kesänä Aurajoen laiturista. 

Mietin Härkälinnan jälkeen myös sitä, miten eri seurojen kirjoittamattomat käytännöt ovat syntyneet. SCA:n tapahtumat ovat aika kaavamaisia ja tottua kaavaa lähdetään harvoin rikkomaan. Joskus voisi olla kuitenkin mukava kokeilla jotain uutta ja erilaista. Miltä kuulostaisi tutun modernit vaatteet päälle ja äkkiä kotiin -tyylisen tapahtumasunnuntain sijaan sunnuntai Härkälinnan tapaan? Minun mielestäni tuota voisi hyvinkin kokeilla jossain pienessä tapahtumassa. 

Herään aamulla joskus 9 aikoihin. Hereillä on vain muutama henkilö, jotka ovat menossa ampumaan jousella aamutuimaan. Päätän lähteä mukaan, että en häiritsisi tuvassa nukkuvaa väkeä. Etsin leivän ja piirakanpalan jääkaapista aamiaiseksi ja suorimme ulos. Niityllä katselen ensin toisten ampumista ja sitten minullekin innostutaan opettamaan jousiammunnan alkeita. Huomaan, ettei jousiammunta olekaan niin kamalaa kuin joskus muinoin. 

Noin tunnin reippailun jälkeen palaamme sisälle, jossa muita onkin jo sopivasti heräillyt. Laitan aamupalan tarjolle ja suurin osa väestä lähtee aamupalan jälkeen vielä miekkailemaan noin tunniksi pihalle. Sauna laitetaan päälle. 

Minä siivoilen pikkuhiljaa keittiötä ja sen jälkeen lähdemme naisporukalla päiväsaunaan. Saunan jälkeen laitan tarjolle pitojen jämiä lounaaksi ja otamme valokuvia muistoksi Härkälinnan portailla koko tapahtumaseurueesta.

 Lopulta suoritamme siivouksen yhdessä koko porukalla muutamassa tunnissa. Kotiin paluu menee aika myöhäiseksi, mutta kerrankin oli rentouttava sunnuntai tapahtumassa. Kaikki myös tekevät osansa siivouksessa ja kukaan ei lähde ennen kuin paikka on siivottu lähtökuntoon.






1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Annoin sinulle tunnustuksen blogissani pikkuinen-t.blogspot.fi ^^