torstai 29. joulukuuta 2011

Uusi vuosi, uudet...

Uuden vuoden myötä alkavat uudet terveet elämäntavat - tai ainakin yritys parantaa huonoja tapoja. Mutta vielä saa herkutella muutaman päivän.

Tänään Gythalan uunissa paistuu seuraavaa nannaa. Ohje on mukaelma tästä Gode Cookerysta löytyvästä 1400-luvun englantilaisesta ohjeesta.

Tapani mukaan en malttanut kuitenkaan olla raottamatta mausterasian kantta. Pääsipähän Unikankareen Evalta saamani pitkäpippuri käyttöön. Kanelisokeri on puolestaan jäänyt yli pikkujoulujen riisipuurosta, eikä kuulu alkuperäiseen reseptiin kuten ei ruusuvesikään.

Mausta en osaa sanoa vielä mitään, kun piirakka korkattaneen vasta iltapäivällä käsityöiltamissa. Toivottavasti pippuri ei kuitenkaan potki liikaa.

Pippurinen juustopiirakka

Pohja

200g voita

4 dl jauhoja

hiukan vettä

Täyte:

6 kananmunaa

1.5 dl ruokakermaa

2 pitkäpippuria jauhettuna

2 tl kanelisokeria

1 rkl ruusuvettä

5 dl juustoraastetta

Tee taikina nyppimällä paloiteltu pehmeä voi ja jauhot. Lisää halutessasi taikinaan hiukan vettä. Tee taikina sekoittamalla keskenään kevyesti vatkatut kananmunat, kerma ja mausteet. Lisää joukkoon lopuksi juusto. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.


Uuteen vuoteen mahtuu muutakin uutta kuin yritys palata terveempien elämäntapojen pariin. Sain nimittäin kaupungilta erittäinkin lupaavan asuntotarjouksen juuri joulun pyhien alla. Kämppää olenkin jonottanut jo elokuusta saakka.

Asunto on 1940-luvulla rakennettu puutalo Kaskentiellä. Neliöitä on suurin piirtein sama määrä kuin entisessä (38,5 m²) ja vuokra on erittäin kohtuullinen. Tähän loppuvat vuokranantajalta toistaiseksi saamani tiedot asunnosta.

Löysin kuitenkin netistä, että talojen purkamisesta on käyty kiivasta keskustelua. Kaupunki haluaisi purkaa asunnot ja rakentaa tilalle 8-kerroksia kerrostaloja. Lopulta kuitenkin puutalot saivat suojeluspäätöksen pitkälti Turun museokeskuksen lausunnon perusteella. Asutaankohan sitä kohta kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa suojelukohteessa?

Huomenna on asunnon näyttö. Mutta olen ihan intopinkeänä jo nyt.

Olen niin monta vuotta haaveillut puutaloelämästä ja nyt se on tosi lähellä toteutumista. Totta kai mua on peloteltu sukulaisten toimesta kylmillä lattioilla, lämmityskustannuksilla ja puutalojen kosteusvaurioilla, mutta silti intoilen puutaloista.

Olen jo päättänyt, että muutan helmikuussa Kaskentielle, jos ei kämppä ole ihan megahirveässä kunnossa. Kämppä tyhjenee jo vuodenvaihteessa, mutta siellä tehdään remonttia kuukausi ennen muuttoa. Kuulin jopa semmoista epävirallista huhua, että jokaisessa asunnossa olisi oma takka. Se kuulostaa jo vähän liiankin ihanalta.

Ei kommentteja: