lauantai 2. heinäkuuta 2011

Köyhän naisen Nuijasota

Kotikaupunkini elää jälleen neljän päivän ajan keskiaikaa. Huomaan ajautuvani yhä syvemmälle Turun keskiaikamarkkinoiden maailmaan.

Paikallisyhdistyksemme Unikankare pääsi ensimmäistä kertaa markkinoiden työnäytösalueelle telttailemaan. Välillä markkina-alueella ihan unohtaa olevansa keskellä turistitapahtumaa. Sitten huomaa hellevaatteissaan samoilevat laumat ja ihmettelee, mitä ne tekevät täällä, meidän telttaleirissä.

En tiedä, miltä markkinat vaikuttavat tavallisen turkulaisen tai markkinaturistin näkökulmasta. Minulle ne ovat ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Suomalaiset keskiaikapiirit ovat niin pienet, että melkein joka kojusta löytyy tuttu naama.

Työnäytösalue on myös keskiaikaharrastajan tavaratukku. Niinpä sieltä kannattaa tehdä vuoden laadukkaimmat hankinnat. Itsellä tosin jäivät markkinaostokset vähiin taloudellisista syistä.

Samasta syystä väliin jää jälleen kerran keskiaikaseuran vuoden kohokohta Nuijasota. Onneksi voin lohduttautua sillä, että keskiaikamarkkinat ovat kuin Nuijasodan köyhempi versio.

Päivät kuluvat teltassa käsitöitä tehden ja uusia sisäpiirivitsejä kehitellessä. Aurinko paistaa korkealta ja hiki valuu pitkin selkää. Järven sijaan iltapäivän viilennystä voi hakea ”kaivolta” aivan sahtituvan vierestä.

Teltan viileässä takaosassa voi levähtää iltapäivän kuumassa auringossa ja testata teltan soveltuvuutta nukkumiskäyttöön. Tänään pääsee vielä markkinasaunaankin!

Markkinat ovat olleet myös hyvää harjoittelua leiriolosuhteisiin. Uuden teltan vedenkestävyyttä on ihan kiva testata paikassa, jossa tietää pääsevänsä tarvittaessa sisälle kuivattelemaan. Ensimmäisen ukkosmyrskyn teltta kesti, pidetään peukkuja myös seuraavien kohdalla. Loppujen lopuksi on myös ihan kiva päästä yöksi nukkumaan ihan oikeaan sänkyyn ja illaksi moderniin suihkuun.

Leirikuume kyllä nousee tämän viikon jälkeen ihan uusiin sfääreihin. Huomaan jopa suunnittelevani ajanmukaisen yöpuvun ompelemista helleolosuhteisiin ohuesta pellavasta. Näin ei tarvitsisi nukkua vielä yötä samat hiet ja sama rintoja muotoileva alusmekko iholla.

Huomasin taas markkinoilla, miten paljon suomalainen keskiaikapiirit ovat nytkähtäneet eteenpäin. Olen kotikaupungistani ja meistä harrastajista aidosti ylpeä!

Vastaan myös pitäjäni markkinamuonituksesta. Asiakkaille emme saa ruokaa tarjota, mutta omaa väkeä saa syöttää kyllä. Pitäjän kuiva-ainevarastosta syntyi muun muassa seuraavaa nannaa:

Gythan parempi pannari

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1,5 dl sokeria

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

pieni pussi mantelirouhetta

8 dl maitoa

4 munaa

50 g voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna ja maito. Sekoita keskenään ja vatkaa kuohkeaksi. Paista 225 asteessa 30-35 minuuttia.

Makoisia markkinoita!

Ei kommentteja: