lauantai 4. huhtikuuta 2009

Kreikkalaista ruokaa ja kevään istutuksia

Ikäänkuin esipääsisiäisen omaisesti ja ihan oikeasti siksi, että lähikaupassa oli jauheliha tarjouksessa, päätin tehdä viikonlopun kunniaksi kreikkalaistyylisiä jauhelihapihvejä Hellapoliisin mainiolla ohjeella, jota tosin muokkasin lähikaupan tarjonnan ja oman makuni mukaan hiukan:

Kreikkalaiset jauhelihapihvit versioiden

400g jauhelihaa

n. 6 valkosipulinkynttä
1 rkl Välimeren yrttiseosta (Meira)

1 tl timjamia
1 tl mustapippuria

2 rkl sitruunamehua
n. 0,5 dl vettä

Yrttiperunat:
n.6 perunaa

1 edllisestä kokkauksesta ylijäänyt paprika
2 dl oliiviöljyä

1 rkl Välimeren yrttiseosta
1 tl cayennepippuria

Tein ensin yrttiperunat. Viipaloin perunat siivuiksi ja pilkoin paprikan hyvin pieneksi hakkelukseksi. Valmistin öljyisen mausteseoksen jolla voitelin uunivuokaan asentetut perunat. Pistin perunat uuniin 200-asteeseen noin puoleksi tunniksi.

Pihvien teon aloitin valkosipulipuristimen puutteessa pillkomalla kynnet mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sitten sekoitin mausteet ensin keskenään ja sitten sitruunamehun ja veden kanssa ja lopuksi laitoin lihankin joukkoon. Olin ollut hiukan epäileväinen sen suhteen, miten pihvit muotoisivat ilman, että taikinassa olisi esim. korppujauhoja tai munaa sitovana aineena, mutta loppujen lopuksi pihvit muotoututivat helposti. Tosin paistovaiheessa osa hiukan mureni, joten ehkä taidan seuraavan kerran tehdessäni yrittää tehdä pihveistä hiukan koherentimpeja yksilöitä.

Näin herkkullisen näköistä ruuasta sitten tuli:

Makukin oli hyvä ja timjamin hajusta jo itsessään tulee mieleeni aina pääsiäinen ja lammas minttuhyytelön kera. Mausteitten tuoksussa onkin mukava jatkaa lauantaista päivää kotosalla. Hellapoliisin sivut sinäänsä ovat itselleni suhteellisen tuore löytö ja luulenpa, että tulee tehtyä useamminkin kerran ruokaa mainioilla ohjeilla.

Tässä yhteydessä piti myös laittaa kuvia kukoistavista tai ainakinkovasti alullaan olevista kukkaistutuksista. Eilen illallakin päädyin ostamaan kukkia, ruukkuja ja siemeniä taas lisää, vaikka ehkä näin opiskelijana ehkä löytyisi järkevämpiäkin rahareikiä. Mutta kasvien mukana lisääntynyt kodikkuus ja asumismukavuus tuo kyllä toisaalta onnellisuutta ja mielenrauhaakin toisinaan.

Tässä siis kukkia olohuoneen kirjahyllystä:

Ja tässä makuuhuoneen ikkunapuutarhaa:

Kissakin tykkää selvästi kasveista, mutta toivottavasti jättäisi kukkien järsimisen rauhaan ja tyytyisi vain niiden nuuhkimiseen:

Ei kommentteja: