tiistai 25. marraskuuta 2008

Lumi on syönyt kaiken...

Päätin ilakoida Turun lumitilanteesta vielä hetkisen, unohtaa, että sen pitäisi sulaa jo muutaman päivän päästä lämpöaallon kourissa. Uuden sähköisen jouluvalosarjani lisäksi tänä iltana palaa vanhanaikainen kynttelikkö asuntoni miltei joka nurkassa tunnelmoidessani. Haluan nauttia talvisesta hämyvalaistuksesta ainakin tämän illan. Kylmässä ja tarkassa sähkövalaistuksessa tulevat omat ja puutteet ja ongelmat välillä esille liiankin julmalla tavalla vastaavasti taas pehmeässä kynttilänvalossa ne on ihanan helppo unohtaa. Samat vanhat ongelmani eivät sinäänsä ole muttuneet miksikään, mutta olo niien suhteen on ollut viime päivät ihmeen levollinen. Olen löytänyt jälleen uudestaan mielenrauhani ja tasapainoni, oppinut tyytymään elämääni ja tähän kaikkeen. Voiton puolella ollaan ahdistavan syksyn selätyksessäni...

Tänään sain myös viimeinkin tehtyä jotain konkreettista graduni eteen. Kopioin n. 125 sivua Plautuksen vilicuksen henkilöhahmona sisältäviä näytelmiä, ja merkitsin erivärisillä lappusilla kohdat, vilic- kantaisia sanoja esiintyi. Keskustelin myös pitkään graduuni liittyvistä pulmista ja metrodologiasta opiskelutoverini kanssa, mikä oli ehkä vertaistukea parhaimmillaan. Jostain syystä vain nämä graduinnostukset tulevat vain silloin, kun pitäisi tehdä jotain sillä hetkellä tähdellisempää, kuten nyt lukea huomisen Rooman uskonto- tenttiin, torstain topografian karttatenttiin ja ensi viikon tenttiin klassillisen filologian historiasta.

Olenkin miettinyt, että graduaiheensa tietäminen ja lukkoonlyömien jo tässä vaiheessa on hiukan kuin kaksiteräinen miekka: Toisaalta saa paljon aikaa pohtia aihettaan ja eri näkökulmia siihen ja sovittaa opintojaan sen vaatimusten mukaan, mutta sitten taas toisaalta voi aiheestaan innostua niin, että ei saa muita puuttuvia opintoja tehtyä. Itse taistelen jatkuvasti graduntekohaluani vastaan, tekisi mieli alkaa työstämään sitä todenteolla jo nyt, mutta toisaalta tiedän, että olisi järkevämpää tehdä ensin yleiset syventävien opintojen tentit ja syventää metodologista osaamistaan myös erilaisin optioin. Yritän myös saada sivuaineita jonkinlaiseen kuosiin ennen varsinaisen gradutyöskentelyn aloittamista. Ensi vuoden alkupuolella olisi kuitenkin tarkoitus esitellä tutkimusssuunnitelmaani seminaarissa ja sitä ennen täytyisi kartoittaa erilaisia aiheeni kannalta relevantteja vilicus- mainintoja sekä yrittää etsiä aiheesta tutkimuskirjallisuutta, jota on ei-niin-kovin-aktiivisen etsiskelyn pohjalta löytynyt sangen vähän ainakaan Turusta. Aiheeni laajuus myös pelottaa ja jossain vaiheessa tulen sitä todennäköisesti rajaamaan. Mutta tällä hetkellä perustuntemus asiaan on luottavainen ja tyyni.

Ei kommentteja: