sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Leipää pitemmän kaavan mukaan

Näin kuun loppupuolella täytyy köyhänä opiskelijana ruveta hiukan luovempaan ruuanlaittoon. Onneksi uuden Anna-lehden leivänleivontoartikkelissa oli mielenkiintoinen, mutta hiukan työläämpi sekaleivän ohje, jonka aineita minulta sattui sopivasti kotoa löytymään. Tosin muokkasin ohjetta jälleen tapani mukaan sekä oman ruokakomeroni sisällön sanelemien rajoitusten että maustamisen suhteen. Leivästä tuli tosi hyvää, vaikka se ei nyt välttämättä koostumukseltaan vastannutkaan alkuperäisohjetta. Hiukan jännitti, kun ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan leivän juuren tekoa.

Köyhän opiskelijan leipä

Juuri
6
dl viileää vettä
3 dl kauraleseitä (alkuperäisessä hiutaleita)
3 dl spelttijauhoja (alkuperäisessä grahamjauhoja)
n. 1 tl kuivahiivaa (alkuperäisessä 5 g tavallista)

Taikina
2
dl lämintä vettä
2 rkl siirappia
5 dl vehnäjauhoja
5 dl kauraleseitä
reilu pussi kuivahiivaa (alkuperäisessä 30 g tavallista)
2 tl suolaa
1 tl anista (ei alkuperäisessä)

Pinnalle
Porkkanaraastetta
fenkolinsiemeniä

Aloitin homman jo edellisenä iltana tekemällä juuren eli sekoittamalla viileän veteen hiivan, jota taisi huonon arviointisilmani takia tulla ehkä hivenen enemmän kuin oli takoitus, sekä jauhot ja pistiin jääkaappiin yöksi. Ohjeen mukaan sopiva aika juuren tekeytymiselle olisi 12 tuntia, mutta itse taisin pitää sitä hiukan pitempään.

Seuraavana aamupäivänä sitten aloitin varsinaisen leivonnan. Yön aikana velli oli turvonnut hiukan ehkä pilaantuneelta puurolta näyttäväksi mössöksi. Sekoitin juureen lämpimässä liotetun hiivan, joka taas oli laskettu aikalaille summittaisesti, ja muut aineet. Spelttijauhojen loppumisen takia laotin sitten kauraleseitä grahamjauhojen tilalle. Anista lisäsin sekään mukaan tuomaan. Vaivasin takinaa ja jouduin tässä vaiheessa lisäämään vielä ainakin pari-kolme desiä jauhoja taikinaan sen kinteyttämiseksi. Annan ohjeessa neuvottiin tekemään taikinaan ristin merkki ja odottamaan, kunnes taikinan kohottua se on hävinnyt taikinan pinnalta. Joten tässä välissä pidin vajaan tunnin pituisen tauon.

Sen jälkeen leivoin taikinasta kolme isohkoa limppua ja kohotin niitä Annan neuvojen mukaisesti liinan alla lämpimässä puolisen tuntia, jonka jälkeen sivelin niitä vedellä ja lisäsin päälle fenkolinsiemenet ja hiven porkkanaraastetta makua tuomaan. (Porkkanaraaste piti alunperin tunkea varsinaiseen taikinaan, mutta se unohtui...) Pistelin leipiä velä haarukalla ennen kuin laitoin ne kypsymään 200-asteiseen uuniin 30 min. Viimeinkin pitkän aherruksen jälkeen leipä oli valmista ja ihana haju täytti kämpän.

Valmis leipä muistuttaa koostumukseltaan aika paljon koulussa olleita edellisen päivän puuronjämistä tehtyjä rieskasia. Johtuneeekohan tuo runsaasta leseitten käytöstä? Maku oli hyvä ja onneksi anis ja fenkolinsiemenet eivät maistuneet liikaa ja siirappia pitää ruveta käyttämään enemmänkin leivonnassa. Olin myös ällistynyt siitä, ettei näin maukaaseen reseptiin tullut lainkaan rasvaa... Taikinasta tuli aika iso, joten ylipuolet leivistä laitoin pakkaseen pahan päivän varalle. Maukasta ja ruokaisaa suhteellisen halvalla...

Ei kommentteja: