lauantai 16. elokuuta 2008

Sateinen markkinapäivä ja viikonlopun muut aktiviteetit

Kesälomani viimeinen viikonloppu on täynnä ohjelmaa ja ennen kaikkea keskiaikatunnelmaista sellaista. Perjaintai-iltana palasin kotiin tiistaina alkaneelta koulukaverin kanssa tehdyltä Keski-Suomen maakuntareisulta, joka kului lähinnä saunoen, maaseudun rauhasta nauttien ja rentoutuen sekä Jyväskylässä tulevan syksyn vaatekertaa shoppaillen, ja tänään sitten suunnattiin kohti Hämeenlinnaa ja keskiaimarkkinoita. Huomenna olisi sitten vuorossa vielä Unikankareen käsityösunnuntai ja syksyn info-tilaisuuden suunnittelukokous eli ohjelmaa riittää.
Mutta nyt sitten niihin markkinoihin... Hyvin nukutun yön ja pukuhäsläyksen parissa vietetyn aamun jälkeen suuntasin kohti Hämeenlinnaa noin puolen päivän maissa ja perillä olin noin kolmen aikoihin. Markkinoille minut oli houkutellut Eleonoora, jolta soittelinkin ohjeita markkinapaikalle suunnistamiseen, mutta onneksi kaupungissa asuva veljeni ex-vaimo ja veljentyttö olivat tulossa myös markkinoille ja sain heiltä kyydin. Markkinat olivat ehkä hiukan erilaiset kuin olin olettanut: toritulli erotti ne Turun vastaavista, vaikka toisaalta ehkä ohjelmaa ja järjestäviä seuroja oli enemmän kuin täällä. Keskiaikaharrastajien telttaleiri markkinoitten yhteydessä oli hyvä idea ja loi keskiaikaista ja tapahtumanomaista tunnelmaa samoin kuin vieressä häämöttävä Linna. Muutenkin keskiaikavaatteita näkyi ehkä väen vähyydestä johtuen markkinavilinässä yllättävän paljon.
Kaupustelussa ei ollut kuitenkaan Turun markkinoitten tapaan erillistä period-aluetta, vaan kirjavaa tavaratarjontaa oli sikinsokin ympäri laajaa puistoaluetta. Muutenkin ajanmukaisia tuotteita tekeviä käsityöläisiä oli markkinoilla vähemmän kuin Turussa. Shoppailuni keskittyi tänä vuonna lähinnä koruihin, joihin sainkin sitten tuhlattua koko matkakassani. Ostin kauan etsimäni taotun hevosenkenkäsoljen suhtkoht edulliseen hintaan ja Viking Jewelryn kojusta muakaani tarttui hopeinen aarnimetsäläiselle hyvin sopiva susikoru, josta ajattelin tehdä joko kaulariipuksen tai kiinnittää sen johonkin vaatteeseen tai asusteesen. Viking Jewelryllä oli muutenkin todella hyvännäköinen ja laadukas valikoima ja ennen kaikkea myyjä tiesi jokaisesta korusta tarkaan mihin alkuperäiseen malliin se perustuu. Sen lisäksi ostin violetin korukivin ja hopeisin ruusukkein koristetun kaulanauhan.
Tutustuin markkinoilla myös hyvänäköisiin telttoihin. Juttelin pitkään skotlantilaissyntyisen jurtantekijän kanssa hänen jurtassaan jurtan tekemisen ja pystyttämisen nikseistä ja historiasta sekä suomalaisista jurttaharrastajista. En ollut aikaiosemmin tiennyt, että suomessa on oikeasti väkeä, jotka asuvat jurtissa. Kävin myös ihailemassa Hollolan keskiaikaseuran isoa ja korkeaa, hienosti koristeltua telttaa, jossa erityisesti kiinnittivät huomioni isot rautaiset kynttiläkruunut. Loppumarkkinat värjöttelinkin sitten meidän seuran esittelyteltassa muiden scalaisten kera.
Säät eivät nimittäin suosineet markkinakansaa: alkumarkkinoista jo ripsi ja pian se muuttui kaatosateeksi ja markkinapaikka tulvivaksi kuravelliksi. Pääsi taas siis testaamaan omien varusteiden kestävyyttä haastavissa olosuhteissa, joiden sietäminen kuuluu mielestäni olennaisena osana tähän harrastukseen. Markkinoila jonkun kanssa puhuttiin siitä, millainen olisi period-sateenvarjo. Minusta sataprosenttista villaa parempaa period-sateenvarjoa ei olekaan. Nytkin pisarat jäivät hylkivän rasvaisen villan pintaan ja alusvaatteet säilyivät täysin kuivina rankkasateessa ja olo oli lämmin tuulessa ja tuiskussa. Ainut ongelma on jalat, sillä maassa laahaava helma kastelee jalat ja helman usein polviin saakka.

2 kommenttia:

Mervi kirjoitti...

Hei! Me kävimme myös Hämeenlinnassa lauantaina kastelemassa vaatteemme... minulla oli päällä pellavaa. Ja ehdin tasan yhdelle kojulle ostoksille... eli nyt on Viking korua sitten täälläkin. Minulla kilisevä filigraanipallo.

Voi vide että alkoivat värimummon villalangat koputella arkun kantta kun luin kuvauksia kirjonnoistasi. Saisi nyt asioita rullaamaann niin, että ehtisi taas kirjoa... talvella sitten kai.

Eveliina kirjoitti...

Viking -kojussa oli kyllä vaikka mitä hienoa, varsinkin jos olisi viikinkipersoona... Toivottavasti sama myyjä näkyy myös muilla markkinoilla. Pimeät talvi-illat on ainakin mulle kirjontejen ja ompelustöitten luvattua aikaa ja kiireen keskellä vievät kyllä kyllä hyvin ajatukset pois kaikista ahdistavista ja stressaavista mundismailmaailman asioista...