keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Voi-voi-voi voitaikina

Päätin valmistautua ensimmäiseen kaupungissa viettämääni juhannukseen tavallista kunnianhimoisemmalla leivontaprojektilla. Keittokirjakokoelmaani on komistanut varhaisteini-iästä saakka Le Godon Bleun kakku ja torttukirja, josta en kuitenkaan reseptien monimutkaisuuden ja ihmeellisten työtekniikoitten ja aineksien takia ryhtynyt mitään vääntämään, mutta nyt päätin ottaa härkää sarvista kiinni ja yrittää loihtia juhannuksen tienoon herkkuja kyseistä opusta mukaillen ja hiukan reseptejä yksinkertaistaen.
Tämän iltaisena vielä osittain keskeneräisenä prosessina on voitaikinan valmistus. Taikinasta tulee juhannusaaton mansikkakakun ja sunnuntai-iltapäivän persikkapiirakan pohjat. Nyt kyllä ymmärrän, miksi voitaikinaa on saatavissa niin helposti ja yleisesti pakasteena, koska itse sen tekemiseen menee järki ja iäisyys. Itse tehdessä huomaa myös, miten taikina on kirjaimellisesti voitaikinaa ja kuinka kaloreita on taikinassa tarjolla enemmän kuin riittämiin. Luulenpa, etten enää kyseiseen projektiin enää uudelleen ryhdy, mutta onpa nyt tullut kokeiltua tämäkin.
Voitaikina Le Gordon Bleuta mukaillen (2 annosta)
8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
6 tippaa sitruunamehua
2, 5 dl vettä
100 g voisulaa
200 g kylmää voita
Alkuperäisen ohjeen mukaan kuivat aineet olisi siivilöitävä työtasolle ja tehtävä seoksen keskelle kuoppa kosteita aineksia varten. Itse kuitenkin päädyin käytämään normaaliin tapaan isoa kulhoa, mikä toimi tarkoituksessaan ihan hyvin. Keskenään sekoitetut vesi ja sitruunamehu lisätään taikinamassan keskelle samoin kuin voisula ja sekotetaan kuiviin aineisiin ensin lastalla ja sitten käösin vaivaten. Taikinasta muotoillaan pallo ja päälle voi lekata ristin (itse en niin tehnyt, mutta ohje niin sanoo) Ohjeen ensimmäinen vaihe on nyt tässä. Takina asetaan tunniksi jääkaappiin viilenemään kelmuun käärittynä tai muuten peitettynä.
Tunnin kuluttua kylmentynyt taikina kaulitaan jauhotetulla työtasolla ristin muotoiseksi ja sen keskelle asetetaan kylmä voi. Voin voi myös taputella kaulimella ohueksi neliöksi ennen sen asettamista taikinaan. Itse leikkasin ison taikinaköntin vielä keskeltä kahtia kaulimisen helpottamiseksi. Ristin sakarat taitetaan keskelle voin päälle ja taikinaa kaulitaan kevyesti neliön muotoon. Taita neliö vielä lopuksi kolmeen osaan ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin. Taita levyn reunat toiseen suuntaan ja kauli uudelleen. Näitä vaiheita pitäisi vielä toistaa 5-7 kertaa aina puolen tunnin välein.
Täytyy tunnustaa, ettei loppuosa kylmän voin taikinaan lisäämisen jälkeen mennyt ihan nappiin. Voi ei levinnyt kaulimalla muuhun taikinaan ja ilmeisesti painoin kaulinta liikaa, sillä voi alkoi tunkeutua hyvin nopeasti esiin taikinan sisästä ja takertui pöytään inhottavasti. En myöskään onnistunut saamaan taikinastani kovinkaan kaunista neliötä. Vielä pitäisi kaulita lisää taikinaa ja katsoa, jos se sitten muotoutuisi vähän paremmaksi. Toivottavasti sopeutuu pohjaksi kuitenkin hyvin ja maistuu hyvältä.

Ei kommentteja: