torstai 28. elokuuta 2008

Piirakkapäivitys

Ostin Nuijasodasta jo kauan etsimäni 1300-luvun englantilaisesta reseptikirjasta Forme of Curysta modernisoituja reseptejä alkuperäistekstien kera tarjoavan Lorna J. Sassin To The King's Taste-kirjasen ja eilisen Unikankareen tiede-ja taidepiiriin oli kunnia ensimmäisen kirjan perusteella tehdyn piiraan valmistua. Forme of Curyn reseptirekonstruktioihin olen toki tutustunut aikaisemminkin muitten keskiajan keittiöstä kertovien teosten ja lukuisten nettisivujen kautta.


Ongelmia piiraan kanssa aiheuttivat niin jenkkien käyttämät mitat kuin piiraan eksoottiset mausteetkin. Alkuperäisreseptissähän kun oli harvinaista santelipuuta, jota en oonistunut mistään Turusta löytämään, vaikka monta eksoottisiin mausteisiin erikoistunutta kauppaa kiersinkin. Ainakin yksi nettikauppa näkyy maustetta Suomessa myyvän, mutta mahtaakohan sitä saada mistään muualta? Muskotinkukkia sen sijaan löytyi lopulta kokonaisina kauppahallin oivasta Kilimanjaro-kojusta. Mittojen suhteen sai välillä käyttää laskinta metriseen järjestelmään tottuneena. Mutta nyt tiedän ja toivottavasti tulevaisuudessakin muistan kupin olevan n. 232 ml. (Päätin pistää summan tänne itselleni muistiin, jotta en joudu seuraavan projektin yhteydessä laskemaan sitä taas uudestaan monimutkaisin kaavoin. ) Käytännössä laskin kuitenkin kupiksi kaksi kukkurallista desin mittaa.


Leshes Fryed in Lenton


1 piirakan pohja
3 tl voita
n. 5dl omenansiivuja
n.5 dl päärunää pilkottuna
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja luumuja
kuivattua taatelia

mantelimaito
1dl mantelijauhetta
2 dl kiehuvaa vettä
1 1/2 tl hunajaa
suolaa


(santelipuujauhetta)
kanelia
inkivääriä
muskotinkukkia jauhettuna
anisjauhetta
muskottipähkinää


Piirakan pohjan tein samalla ohjeella kuin hyväksi havaitussa omena-appelsiinipiirakassakin paitsi, että jätin pois pohjan mausteet. Jääkaapissa jäähtyneestä ehkä hivenen voitaikimaisesta taikinasta sain jälleen muotoiltua helposti kuoren. Sitten tein mantelimaidon sekoittamalla mantelit kiehuvaan veteen hunajan ja suolan kanssa. Paistoin tuoreet hedelmät voissa pannulla ja sekoitin ne kuivattujen hedelmien kanssa seokseksi. Sekoitin sekaan vielä mantelimaidon ja mausteet. Kaulitsin jäähtyneen taikinan ja pistin ohuen levyn vuokaan leikaten ylimääräiset "rimpsut" pois, kaadoin täytemassan sisään ja taiteilin ylijäänestä taikinasta piirakalle pitävän kannen. Annoin piirakan paistua noin 40 min. 180-asteisessa uunissa.
Valmis piirakka maistui hyvältä ja mausteiselta ja jotenkin siitä tuli itselleni mieleen lapsuuden joulujen herkku Sekameteli. Maistui tänään ehkä vielä paremmalta kuin eilen, joten ehkä tämän kuten usein muittenkin mausteisten leivonnaisten kannattaa antaa tekeytyä jonkin aikaa...

1 kommentti:

merwi kirjoitti...

Hei! Minulta saa santelipuuta! Tuon kruununturnajaisiin mausteitakin jos tarvitaan.

Sahra