Tässä vielä voittoisan piiraan ohje, kun sitä aika moni tapahtumassa pyysi laittamaan nettiin julkisesti esille.
Kanelisydänpäärynät
taikina:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
100 g voita
1 muna
1 rkl ruusuvettä
Täyte:
2dl sokeria
2 rkl kanelia
200g voita
3 päärynää
Kuori päärynät, halkaise ne kahtia ja kaiverra niistä siemenkota. Valmista sokerikaneliseos sekoittamalla ensin sokeri ja kaneli keskenään ja vatkaamalla sitten joukkoon pehmeä voi.
Kauli noin puolet taikinasta piiraan pohjaksi ja asettelu se vuokaan. Levitä noin puolet sokerikaneliseoksesta piiraspohjalle. Täytä päärynöitten siemenkotien jättämät kolot seoksella ja asettele päärynät pohjalle. Täytä päärynöitten väliset kolot seoksella sekä ylijääneellä taikinalla. Paista 180 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia tai kunnes päärynät ovat kunnolla pehmenneet.
Reseptin taustaa ja kommentteja
Resepti on Maestro Martinon reseptin Quince Pies (s.89) innoittama. Martino käyttää Välimeren maissa yleistä, mutta Pohjolassa harvinaista kvitteniä piirakkansa täytteenä. Kvitteni on omenan muotoinen keltainen hedelmä, joka on sukua päärynälle. Kokeilin ensin tehdä piiraasta omenatäytteisen version siten, että jokainen omenan puolikas kiedotaan erikseen taikinankuoreen pienemmiksi naposteltaviksi. Tähän meni kuitenkin kohtuuttoman paljon taikinaa ja vaivaa, eikä maku ollut kovin erikoinen vaivannäköön verrattuna. Loppujen lopuksi päädyin siis toteuttamaan piiraani päärynöistä ja yhtenäisenä piiraana useampien pienempien sijaan. Piiraaseen piti alun perin myös taiteilla taikinasta kansi, mutta taikina ei ihan riittänyt siihen. Niinpä päädyin täyttämään päärynöitten välisiä mausteseoksen lisäksi myös ylijääneellä taikinalla, jolloin päärynät kanelisydämineen jäävät näkyville.
Takanani keittiössä uunissa paloivat yli metriset liekit. Uunin luukku oli palon voimasta singahtanut auki, josta johtui se pamahdus, johon lopulta havahduin. Onneksi sain salamannopealla toiminnalla tukahdutettua liekit ennen kuin ne ehtivät leviämään pitemmälle. Koko kämppä oli kuitenkin tässä vaiheessa jo ihan täynnä sinistä savua niin, että hädin tuskin näki eteensä. Metsästin kauimmaiseen nurkkaan paenneen kissan nopeasti koppaan ja heitin sen parvekkeelle. Sitten kaikki ikkunat, ovet ja parveekkeenlasit auki ja hälventämään pistelevää savua huoneistosta. Vielä nytkin huonekaluissa tuoksuu savu ja silmät ovat aika herkästi vetistävät.
Tästä oppi ainakin sen, että palohälytin pelastaa monessa hädässä. Ja sen, että seuraavan kerran muistan pestä uunin heti, enkä oleta muistavani pesemistä ennen kuin seuraavan kerran jotain uuniruokaa valmistan. Työnsä lykkääjä painii aina perikadon kanssa, niinhän tiesi jo viisas mies, herra Columella 60 jKr. Huh, hengissä ja säikähdyksellä onneksi selvittiin vahingoitta!
5 kommenttia:
Huh! Onneksi selvisit säikähdyksellä eikä käynyt tuon pahemmin!
Ja onnittelut vielä leivontakilpailun voiton johdosta!:)
Oho! Pitääpä muistaa tarkastaa uunin kunto ennen kun sitä seuraavan kerran tarvitsee, on meinaan jo jokunen tovi siitä kun sen viimeksi pesin.
Onneksi ei sattunut sen pahempaa!
Täällä: 1. pellillinen lebkucheneita levisi uunipellille -> sokeri-hunaja-nugaa-kuorrutettu pelti(ainoani). ...juuri löysin pesemättömänä hellan alalaatikosta. Ja nyt pitäisi paistaa pipareita... :/
Voittopiirakkaa kyllä kokeilen, oli se niin hyvää. Onnittelut vielä!
Nuo kuchenit oli muuten myös tajuttoman hyviä. MIstäköhän saisi niihin reseptin... Mulla savutti uuni muuten vielä uuninpesun jälkeenkin, kun laitoin sen seuraavan kerran päälle. Nyt tuli sitten pakostakin aloitettua joulusiivous graduntekokiireiden keskellä!
Hui! Hyvä ettei käynyt pahemmin!
Lähetä kommentti