sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Kokkausta sunnuntain kunniaksi

Maanantaina luokseni piti tulla Euroopasta palaavia kasvissyöjäreilaajia. Heidän tulonsa valitettavasti viime hetkillä peruuntui, mutta päätin silti tehdä itselleni sunnuntain kunniaksi heille alunperin suunniteltua kasvisruokaa. Tykkään muuten tosi paljon kokata vieraille/ vieraitten kanssa, sillä yksinasuvana sinkkuna harvemmin tulee vain itselle laitettua jotain pitemmän kaavan mukaan ja vähän hienommin. Nyt kuitenkin rentouduin laittamalla itselleni herkullista kasvislasagnea. Resepti on mukailtu kirjasta Italia - Välimeren keittiö eli tein kastikkeen kirjan mukaan, mutta täytteet vaihdoin helpommin saataviin ja opiskelijabudjettiin paremmin sopiviin. Alkuperäisessä ohjeessahan täyteessä oli mm. latva-artisokkaa, jolle piti tehdä ihmeellisiä juttuja ennen käyttöä. (mm. uittaa sitruunamehussa ja valkoviinissä)
Vihertävä kasvislasagne
täytteet:
4 sipulia
2 vihreää paprikaa
1 kesäkurpitsa
1/2 rucolapuska
öljyä ja oreganoa paistamiseen
1 prk säilöttyjä viipaloituja herkkusieniä
kastike:
50g voita
5 rkl vehnäjauhoja
5 dl rasvatonta maitoa
suolaa
muskottipähkinää
valkopippuria
mustapippuria
päälle:
loput rucolasta
juistoraastetta
Pilpoin vihannekset ja kuullotin pannulla öljyssä sopivan määrän oreganoa kera. Pistin tosiaan tässä vaiheessa pannulle tirisemään vain puolet oreganosta ja loput jätin päällystä varten. Sitten olikin kastikkeen vuoro: Sulatin voin kattilassa ja sekotin siihen vehnäjauhot, ja sen jälkeen maidon ja mausteet. Kastikkeesta tuli hyvin sakeaa ja mausteet sopivat siihen hyvin. Tätä kastiketta voisi laittaa myös muihin lasagnevariaatioihin, ei ehkä jauhelihan kanssa, mutta kanan ja kalan kanssa sopisi varmaan hyvin. Sekoitin kastikkeen ja vihannekset ja lopuksi lisäsin joukkoon myös huuhdellut ja valutetut herkkusienet. Sitten kokosin lasagnen ja laitoin puoleksi tunniksi 175 -asteiseen uuniin.
Lopputuloksesta tuli maittavaa ja raikasta. Vaikka en yleensä mitenkään ihan kauheasti tykkää kasvisruuista, täma ei maistunut liikaa semmoiselta perinteiseltä kasvismössöltä. Pitänee tehdä joskus uudestaankin.

Ei kommentteja: