lauantai 31. lokakuuta 2009

Valkoista, sinista ja mustaa



Sain eilen valmiiksi uuden keittiökäyttöön tarkoitetun päällysmekon. Mekko on tehty täysin nollabudjetilla vanhoista ompeluprojekteista ylijääneistä tilkuista. Ihan kuinj vahingossa tillkujen värit osuivat niin hyvin, että edustan siinä pitäjääni Unikankareen vaakunaväreissä. Tosin reunuskoristeissä on kyllä useamman eri sävyn sinistä, mutta erot ovat niin pieniä, ettei niitä toivottavasti huomaa hämyisässä kynttilänvalossa.



Puku on siis tällä hetkellä kokonaan sivuista auki osittain sen takia, että tillkumateriaalista ei saanut tarpeeksi leveää sivujen kokonaan kiinniompelemiseksi. Nyt harkitsen eri vaihtoehtoja ongewlmanratkaisemiseksi. Ensimmäinen vaihtoehto oli ´si pitää mekkoa ihan vain aukinaisena suojahärpäkkeenä ilman mitään sivukiinnikkeitä. Toinen yksinkertainen vaihtoehto olisi käyttää vyötä sitomaan mekon alempaa pukukerrosta vasten. Muita yksinkeretaisia rakaisuja olisi lyhyt sivunyöritys lantionkhdalle tai sitten noihin kohtiin muutama ajanmukaiselta näyttävä hakanen tai solki. Itseänä vähän kutkuttaisi tuo hakanen/ solkiratkaisu, mutta ensin pitäisi löytää jostain tarpeeksi ajanmukaisia kiinnittimiä.

Entäs sitten se otsikossa mainittu musta? Tein kirjontakillan sivuillakin olevan ristipistomallin Aarnimetsän populace badgestä. Aloitin keskiviikkoiltana pitäessäni unikankarelaisille kirjontaopetusta ensimmäisen badgen kirjomista pitkäjalkaisella ristipistolla. Pitkäjalkaisessa (tai pitkäkätisessä, englanniksi long-armed cross stich )jokaiseen ruutuun tulee kolme lankaa ja seuraava kerros rakentuu aina edellisen päälle. Pistoa on usein käytetty koko kirjonta-alan peittämiseen.



1500-luvulta on säilynyt useita todella upeita isoja pitkäjalkaisella ristipistolla kirjottuja seinävaatteita Saksasta ja Ruotsista. Ruotsalaiset ristipistoseinävaatteet on usein tehty villalangasta ja Suomen kansallismuseossakin majailee muutama kyseisellä tekniikalla tehty seinävaate. Otin Utalta kopioita kuvamateriaalista koskien Pohjolan ristipistoseinävaatteita, vaikka ne omaa hahmoa ajatellen väärää vuosisataa ovatkin, koska tykkään niin paljon pitkäjalkaisella ristipistolla kirjomisesta.

Ei kommentteja: