sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Kiusausten keskellä

Ärsyttää. Kiusauksia on kaikkialla: Just kun on päättänyt syödä terveellisesti, alkaa tehdä mielettömästi mieli herkkuja – myös sellaisia, joita en normaalisti edes syö.

En ole ollut ikinä kovin paljon makeiden herkkujen perään. Jo lapsena ahmin mieluummin grillipihvejä ja suolakurkkuja kuin karkkia tai limsaa. En syö karkkia juuri koskaan, paitsi joskus vähän suklaata ja salmiakkia. Sipsejäkään en osta koskaan kotiin. Mutta nyt on ihan hirveän vaikea päästä herkkuhyllyn ohi.

Vielä vaikeampaa on kaupan paistopisteellä. Tuoksu leijuu ilmassa ja koko paikka on täynnä juustotäytteistä vehnähöttöä. Jollekin muulle vaikeinta on luopua sokerista, mutta minulle juusto on kaikista vaikein. Rasvainen juusto suorastaan himottaa ahmimaan. Rasvainen juusto yhdistettynä vehnätaikinaan on vielä vastustamattomampaa.

Uudelta asuinseudultani puuttuvat keskisuuret kaupat. Vaihtoehtoina ovat joko pienet lähikaupat tai jättikokoinen Citymarket.

Siwoista saa rajoitetusti esimerkiksi vihanneksia. Jos haluaa jotain vähänkin erikoisempaa, joutuu kävelemään viekoitusten esikartanon läpi hehtaarihallissa. Citymarketissa ei vaan osaa hillitä itseään. Osittain se johtuu siitä, että olen vuosia käynyt vain pikkukaupoissa. En tiedä, miten toimia kun vaihtoehtoja on loputtomasti. Silloin tulee aina tehtyä tyhmiä päätöksiä.

Sekin ärsyttää, että tyhmiin valintoihin sortuu usein omaa typeryyttään. Ei muista huolehtia säännöllisestä syömisestä ja sitten sortuu taas vehnähötön pariin. Usein syö myös ihan tylsyyttään. Työttömänä on paljon kotona vailla tekemistä, jääkaapin äärellä.

Viikonloput ovat pahimpia. Siitä huolimatta, että on työtön, huomaa helposti palkitsevansa itsensä viikonloppuisin epäterveellisellä mässäilyllä. Tämän viikonlopun on tehnyt koko ajan ihan mielettömästi mieli pitsaa, tomaattimozzarellapitsaa tai edes tomaattia ja mozzarellaa. Siitä huolimatta, että jääkaappi on täynnä hyvää ruokaa.

Päätin lopulta antaa kiusaukselle periksi. Oli sitten pakko tehdä tomaatti-mozzarellapiirakkaa, vaikka olisi ollut broileriakin jääkaapissa paistamista odottamassa.

Ehkä sitä nyt saa joskus vähän herkutella. Pieni ruispohjainen tomaattipiirakka tuskin kuitenkaan on ihan epäterveellisimmästä päästä. Harmi, ettei lähikaupasta saa rucolaa. Sen hankkiminen vaatii Citymarketin kiusausten äärelle lähtemistä.

Sinkkutytön hairahdus

pohja:

1 dl vehnäjauhoja

1 dl ruishiutaleita

50 g margariinia

Päälle:

2 tomaattia siivuina

1 mozzarellapallo

paljon basilikaa ja oreganoa

½ purkki ranskankermaa

1 muna

Tee pohja nyppimallä kuivat aineet ja rasva. Levitä taikina halkaisijaltaan 16 cm:n vuokaan. Siivtua tomaatti ja asettele viipaleet pohjalle. Ripottele päälle mausteet. Siivuta mozzarella ja asettele päälle. Vatkaa kevyesti muna ja sekoita joukkoon ranskankerma. Valuta piiraan päälle. Paista 200-asteessa n. 30 minuuttia.

3 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Kannattaa tehdä ostoslista kun lähtee kauppaan, eikä anna itselleen lupaa ostaa mitään sen ulkopuolelta! Toimii, ja säästää rahaakin.

Anonyymi kirjoitti...

Tomaatti ja mozzarella eivät onneksi ole kaikkein lihottavimpia herkkuja. :-)

Pieni vinkki heräteostostn torjuntaan: tee ostoslista, jossa pysyt, ja syö jotain ennen kuin menet kauppaan. Nälkäisenä tahtoo aina ostaa kaikki kaupan ruoat.

t. Ósk

Elina kirjoitti...

Tätä tulee nyt joka ainoasta tuutista, minkä takia en ensin meinannut kommentoida ollenkaan, mut jos nyt kuitenkin...

Kirjoitit, että oot aina ollu enemmän suolaisten kuin makeiden herkkujen perään. Ja että juustosta on kaikkein vaikeinta luopua. Mulle tuli heti mieleen, et karppaus vois sopia sulle!

Kantsii ehkä kokeilla. Vehnähötöstä tarvii siinäkin luopua, mut juustosta ei. Esim. karppipizza on ihan sairaan hyvää. Voisit sit tehdä useamminkin tomaattimozzarellapizzaa, ja ihan hyvällä omatunnolla. :)

Kaikilla se ei toimi. Mua se on auttanut. Karppaus vaatii vaan sen, että lukee paljon aiheesta, jotta tietää mitä tekee. Täytyy pitää huolta, ettei syö liikaa niitä sallittujaan aineita (liha, rasva, suola, proteiini). Mut mun mielestä on jopa aika hauskaa "opiskella" tällasta uutta asiaa.

Näin vaan ajatuksena. Ei kantsi miettiä liikaa sitä ihme mediapyöritystä, mikä tän ympärillä on ollut. Etsii itse tietoa ja tekee päätökset sen mukaan.

Täältä kantsii aloittaa, jos kiinnostaa:

http://karppaus.info/forum/

http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Ateriamatriisi